5 Haziran 2014 Perşembe

Tabanca Ali



Hızından almış bu lakabı Ali abi, o kadar hızlı hareket ediyor ki, bir diğer ismi meşhur çizgi film kahramanı Speedy Gonzales olabilir.

Babam kısa süreliğine göğüs hastanesinde yatarken tanıdım Tabanca Ali ve karısı Gülfer ablayı.

İki kişilik odanın 1 numaralı yatağında babam, 2 numaralı yatağında da Tabanca Ali yatıyordu. Yatıyordu demek pek doğru olmadı aslında, arada bir uzanıyordu yatağına sadece. Cıva gibi, yerinde duramayan bir adam. Kah sigara içmeye çıkıyor, kah bahçede dolaşmaya..

Balıkesir Gönen’den gelmişler. Tabanca Ali’nin sağ kolu ağrıyor sadece, bu ağrı da onu epeyce asabileştiriyor. Ağrı vurdu mu başlıyor esip gürlemeye; “Kardeşim bu ne yahu?!!, getirin bıçağı kesip atayım şu kolu!” diye.. Karısı Gülfer abla da payını alıyor bu asabiyetten tabii, “Kardeşim, sen niye geldin ki benimle, sanki ben hastayım!!” diye..

Gülfer abla ise uzun boylu, artık beyazlamaya yüz tutmuş sarı saçlı, mavi gözlü bir köy kadını, ama nice şehirlilere, okumuşlara taş çıkartır, bilgisiyle, kültürüyle ve duruşuyla. Bizim oraların insanı olarak modern, akılcı bir kafa yapısına sahipler karı koca.

İsveç’de yaşamış bir dönem, kocasının lakabına yaraşır hızda iğne oyası yapıyor. Evlendikten sonra da kocasıyla çalışmış, Gönen’in meşhur “mısırcı ablası” olmuş . Başbakan ve bir çok ünlü onun mısırlarını tatmış ve her yaz uğrarlarmış tezgahına. Kocasının asabi çıkışları karşısında takdire şayan bir sakinliği var Gülfer ablanın.

Tabanca Ali Balıkesir ve Gönen’de iyi tanınan bir kabadayı, büyüğüne küçüğüne saygılı, yanlışa, yolsuzluğa, haksızlığa karşı, çay bahçesi ve gazino işletmiş, çilingir sofrası düşkünü, Atatürk hayranı bir abimiz.

Ne yazık ki hastaydı, kendisi sonra öğrendi. Kah boyun fıtığından, kah saçma yediğinden, kah üşüttüğünden ağrıdığını düşündüğü kolunun ağrısının sebebi, akciğerindeki kötü huylu tümör çıktı. Onu da vakur karşıladı, kader dedi ama o savaşçı ruhu sevimsiz hastalık kanserle de savaşacak biliyorum.


Memleketlerine döndüler tedaviye başlamak için. İnşallah iyileşir ve çok özlediği rakı sofrasını kurar, karısı, ailesi ve dostlarıyla sağlıklı uzun bir hayatı olur Tabanca Ali abinin.

1 yorum: