7 Ekim 2014 Salı

Bir Film ve Düşündürdükleri


Geçen gece bir film izledim digitürkte. 2010 yapımı bir Woody Allen filmi; “Uzun Boylu Esmer Adam”. Orijinal adı ; “You Will Meet a Tall Dark Stranger”.

Bu filmde Allen, altı farklı karakterin birbirlerine bağlanan karmaşık hikayelerini çok güzel anlatmış. Evliliklerde çiftler arasında yaşanan sorunların çeşitliliği, kişisel tercihler ve seçimler, karakterlerin yaşadıkları panikler, iç dünyalarındaki karmaşalar şahane diyaloglarla anlatılıyor.

Karakterlerden ikisi orta yaşı geçmiş, yaşlılığın başında olan bir çift. Erkek (Anthony Hopkins) yaşlılığı reddediyor ve genetik olarak da şanslı olduğunu düşünüp kendisini sağlıklı yaşama adıyor. Koşuyor, fitness yapıyor, saçını, giyim tarzını değiştiriyor. Bunların sonucunda da gönlünü kendisinden yaşça oldukça küçük, sözde oyuncu, servet avcısı bir kıza kaptırıyor, en çok istediği de bebekken kaybettiği ve karısının bir daha doğurmayı reddettiği bir erkek evlat sahibi olmak. Karısı ise yaşlılığı sorgusuz kabul eden, kocasıyla aynı yolda yürümeyi reddeden, kendisini bir falcıya ve içkiye vurmuş bir kadın. Kendi yaşında bir adamla tekrar evlenip yaşlılığını yaşamak istiyor.

Diğer karakterler bu çitin kızları (Naomi Watts) ve onun kocasının evlilikleri de başka sebeplerden çatırdıyor. Çoktan bitmiş sevgilerini, çocuk yapmaya çalışarak kör topal yürütmeye çalışıyorlar. Adam yazdığı tek kitapla meşhur olmuş, bir daha üretememenin sancıları içinde, karşı apartmanda pencerede gördüğü bir kadına aşık oluyor. Kadın ise sanat galerisi sahibi yakışıklı patronuna (Antonio Banderas) aşık oluyor.

Film Woody Allen’ın uzun diyaloglarıyla, karakterlerin yaşadıklarının kontrolden çıkmasıyla, trajikomik olarak ilerliyor, sonunu da filmi bulup izleyin bir zahmet J

Gerçek hayatta da buna benzer şeyler yaşanıyor ama bizde farklı olan, bu sebeplerin bizim ülkemizde kolay kabullenilip, kolay sindirilemez oluşudur. Düşünsenize, yaşlı adama “azmış”, “kırkından sonra azanı teneşir paklar” tarzı saldırmalar olmaz mıydı?!  Genç çiftten kadın olan evliyken başka bir adama aşık olduğu için namussuzlukla itham edilmez miydi? Erkeğin elinin kiri olurdu sadece!

Woody Allen’ın absürd komedi tarzındaki filmini ailece keyifle izledik, tavsiye ederim efendim J